مستمری بازنشستگان چگونه محاسبه می شود ؟
براساس ماده ۳۱ قانون برنامه پنجم توسعه، بخشنامه ای تحت عنوان بخشنامه شماره ۶۰ وجود داشت که دو سال آخر بیمه پردازی بیمه شدگان مبنای محاسبه پرداخت مستمری فرد محسوب می شد؛ اما چنانچه این دو سال دستخوش دستمزد نامتعارف در طول بیمه پردازی این افراد قرار می گرفت میانگین پنج سال آخر مبنای محاسبه قرار می گرفت .
اما طبق ماده ۸۲ قانون برنامه ششم توسعه، این قضیه منتفی شد و در ۲۵ تیرماه ۱۳۹۶ همزمان با روز تامین اجتماعی بخشنامه ای با شماره ۶۰/۱ صادر شد که از اول فروردین سال ۱۳۹۶ میزان مستمری براساس قانون اصلاح ماده ۷۷ و تبصره ذیل مصوب ۱۶ اسفندماه ۱۳۷۱ با رعایت سایر قوانین و مقررات مربوطه تعیین می شود؛ یعنی برای تعیین میزان مستمری بازنشستگان، دو سال آخر محاسبه می شود.
بنابراین بخشنامه ۶۰ برای محاسبه میزان مستری بازنشستگان لغو و مبنای این محاسبه، بخشنامه ۶۰/۱ می باشد .
متن ماده ۳۱ قانون برنامه پنجم توسعه :
در صورتی که نرخ رشد حقوق و دستمزد اعلامشده بیمهشدگان در دو سال آخر خدمت آنها بیش از نرخ رشد طبیعی حقوق و دستمزد بیمهشدگان باشد و با سالهای قبل سازگار نباشد، مشروط بر آن که این افزایش دستمزد به دلیل ارتقاء شغلی نباشد صندوق بیمهای مکلف است برقراری حقوق بازنشستگی بیمهشده را بر مبنای میانگین حقوق و دستمزد پنج سال آخر خدمت محاسبه و پرداخت نماید .
متن ماده ۸۲ قانون برنامه ششم توسعه :
برقراری مستمری بازنشستگان برای کلیه بیمهشدگان صندوقهای بازنشستگی ( اعم از کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و سایر صندوقهای بازنشستگی دستگاهها، نهادها و بانکها) بر مبنای میانگین دو سال آخر دریافتی که دارای کسور بازنشستگی میباشد.
سوال: سوال اول؛
اگرزن وشوهر،هردو بازنشسته ومستمری بگیرباشند و اگر یکی ازآنها فوت کند مستمری آنهاچطور و چگونه بین خانواده تقسیم میشود؟
سوال دوم:
اگرشخصی با ۲۲ سال سابقه کاردربخش سخت وزیان آور ، و خرید ۲ سال خرید سربازی ( یعنی درمجموع ۳۵ سال) باسقف بیمه تامین اجتماعی بازنشسته شودآیا بعد از چندین سال ، باتوجه به افزایش سقف بیمه تامین اجتماعی اوهمچنان سقف بیمه راخواهدگرفت؟
پاسخ :
سوال اول ، متناسب با سهم های تعیین شده در قانون ( ۵۰ درصد همسر ، ۲۵درصد فرزند و ۲۰ درصد پدر و مادر در صورت تحت تکفل بودن ).
پاسخ دوم، چون سقف مستمری را دریافت می کنند جواب بلی است.
لیست مشاغل سخت و زیان آور براساس قانون چیست ؟
پاسخ:
تعیین سخت و زیان آور بودن مشاغل بر حسب درخواست کارگر، کارفرما، تشکل ها، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی در هر کارگاه با بررسی سوابق، انجام بازدید و بررسی شرایط کار توسط کارشناسان بهداشت حرفه ای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و بازرسان کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با تایید توسط کمیته های بدوی و تجدید نظر استانی موضوع این آیین نامه انجام می گیرد.
بنابراین برای تعیین اینکه یک شغل جزء مشاغل است یا خیر نیاز به رای کمیته ذکر شده می باشد.
اما به صورت کلی مشاغل زیر جزء مشاغل_سخت و زیان آور تامین اجتماعی هستند:
۱️ -کار در معادن اعم از تحت الارضی یا سطح الارضی که ایجاب می نماید کارگران در تونل ها و راهروهای سر پوشیده به استخراج بپردازند.
۲️ -کار استخراج شامل جدا کردن یا منفجر ساختن مواد از سطح کار، حمل مواد عملیات مربوط به انفجار، اداره تأسیسات آب و برق در داخل معدن و به طور کلی هر گونه مباشرت و نظارتی که ایجاب نماید کارگر در تونل ها، راهروها یا میله های معدن انجام وظیفه نماید، می باشد.
۳️ -حفر قنوات و چاه ها و فاضلاب ها و تونل های زیر زمینی و کار در مخازن سر بسته.
۴️ -تخلیه و حمل مواد مذاب از کوره های مشغول به کار و کار مستمر در مجاورت کوره های ذوب به نحوی که کارگر در معرض مستقیم حرارت یا بخارات زیان آور متصاعد از کوره باشد.
۵️ -کارگرانی که مستقیماً و مستمراً در امرتولید درکارگاه های دباغی، سالامبورسازی و روده پاک کنی اشتغال دارند و کار مستمر در گندابروها، جمع آوری، حمل و دفن زباله شهری.
۶️ -کار کارگرانی که مستمراً به امر جمع آوری و انتقال و انبار کردن کود (نظافت مستمر طویله، اصطبل، سالن های پرورش طیور) در واحدهای دامداری و طیور اشتغال دارند.
۷️ -کار مستمر و مداوم در فضای باز و در ارتفاع بیش از پنج متر از سطح زمین بر روی دکلها، اتاقک های متحرک، داربست ها و اسکلت ها.
۸️ -کار مداوم برروی خطوط و پستهای انتقال برق با فشار شصت و سه کیلوولت و بالاتر.
۹️ -مشاغل شن پاشی، پخت آسفالت دستی، قیرپاشی و مالچ پاشی.
۱۰-عملیات جوشکاری در داخل مخازن.
۱️-۱️ کارهایی که استمرار آنها موجبات ابتلا به بیماری ها حاصل از اشعه را فراهم می آورد، نظیر کار با مواد رادیواکتیو و قرار گرفتن در معرض پرتوهای یونساز به تشخیص مراجع ذی صلاح و به استناد قانون حفاظت در برابر اشعه مصوب جلسه مورخ بیستم فروردین ماه ۱۳۶۸ مجلس شورای اسلامی.
۲️-۱️ کار در محل های با فشار محیط بیش از حد مجاز از قبیل غواصی.
۳️-۱️ کار مستمر در محیط هایی که با وجود رعایت مقررات حفاظتی و ایمنی موجبات بیماری های گوشی و یا کری کارگر را فراهم سازد.
۴️-۱️ کار در امور سمپاشی باغات و اشجار و مزارع و ضدعفونی اماکن و طویله ها و آشیانه های مرغداری در زمان سمپاشی.
۵️-۱️ کار کارگرانی که مستقیماً در امر تولید و ترکیب سموم و حشره کش ها اشتغال دارند در زمان انجام کار.
۶️-۱️ کار با وسایل دارای ارتعاش درحدی که برای سلامتی کارگر زیان آور باشد.
۷️-۱️ رانندگان حمل و نقل بار و مسافر درون و بین شهری، راهداران و رانندگان وزارت راه و شهرسازی در جاده های کشور مشمول مشاغل سخت و زیان آور می شوند. طبق این مصوبه، قانون بیمه اجتماعی رانندگان حمل و نقل بار و مسافر بین شهری مصوب ۱۳۷۹ اصلاح گردید.
✍️ توجه شود که مشمولان این قانون مکلف به پرداخت چهار درصد سهم کارفرما به صورت نقد و اقساط هستند.